Aquarium aanschaffen en inrichten voor beginners.

Hoe groot wordt het aquarium en welke vissen.

Als je een aquarium gaat aanschaffen, zul je al heel snel merken dat er veel verschillende merken en maten te koop zijn. Waar moet je nou precies op letten als je een aquarium koopt?
Welke vissen moeten in het aquarium.Als je voor het eerst een aquarium gaat aanschaffen, moet je in de eerste plaats kijken of er ruimte is in de kamer waar je hem wilt plaatsen. Dicht bij het raam is geen goede plaats vanwege invallend zonlicht. Nog erger is het om het aquarium met de voorkant naar het zonlicht te plaatsen.
Hoe groot het aquarium moet zijn, hangt af van je smaak. Met andere woorden wat ga je met het aquarium doen. Wat voor vissen wil je er in gaan houden en wat voor soort planten.
Wil je er graag grote vissen in gaan houden, dan heb je vanzelfsprekend een groot aquarium nodig. Als je begint met een aquarium, kun je beter niet kiezen voor een tweedehands. Daar zijn al zo veel mensen in teleurgesteld, omdat het aquarium niet voor niets wordt weggedaan. Vaak zitten er krassen in, of de verlichting is niet in orde, of erger, niet veilig. Aan de andere kant is het natuurlijk ook goed mogelijk dat iemand gewoon stopt met de hobby en daardoor een prima aquarium opruimt. Dan heb je geluk.

zooplus banner alles voor uw vissen.

 

Een viskom is bijna dierenmishandeling.

Denk in ieder geval aan het welzijn van de vissen en kies voor voldoende ruimte. Een viskom is zeker geen goed idee. Een viskom is niet geschikt voor vissen omdat de vissen daar veel te veel stress van krijgen en is daarom niet aan te bevelen.

 

De bodembedekking en de kleur van de bodem.

De kleur van de bodembedekking is ook belangrijk.Een gezond aquarium begint met de juiste bodembedekking. Op de bodem van het aquarium leg je grind of andere in de aquariumhandel verkrijgbare bodembedekking. Zorg in ieder geval dat de grind goed gewassen is, want als je anders de bak gaat vullen wordt het water verschrikkelijk vuil. Als je grind gaat kopen, let dan op de kleur. Lichte kleuren zijn niet prettig, omdat dan het TL-licht weerkaatst. Donker grind is het meest decoratief, maar dat spiegelt veel.
Grind in een middelbruine tint is het beste en wordt ook het meest gebruikt.
Doe het grind in de bak en verspreidt het goed. Doe vooral niet te zuinig en zorg voor een dikke laag voor en achter. Afhankelijk van de diepte van het aquarium moet je minimaal 4 cm voor en 8 cm achter aan grind in je bak plaatsen.
 

 

Nu kunnen we het aquarium vullen met water.

Dek het grind af met wat plastic en vul de bak met water. De temperatuur is belangrijk, die moet ongeveer 25 graden celcius zijn. Gebruik leidingwater en voeg waterverbeteraar toe, dan is je water direct goed.
Vissen zijn koudbloedige dieren en dat betekent, dat ze hun omgevingstemperatuur aannemen.
Een thermostaatverwarming zorgt heel gemakkelijk voor de juiste temperatuur.
Om te weten welke temperatuur de vis nodig heeft, is het belangrijk om even in de boeken te kijken en te zien welke temperatuur de vissen kunnen verdragen. Ook op internet is daarover veel informatie te vinden. Een goed uitganspunt hiervoor is aquarium.startkabel.nl

 

Planten uitzoeken en plaatsen.

Zuurstofplanten voor de beginende aquarium liefhebber.Als de bak gevuld is met grind en water, kunnen de planten geplaatst worden. Als beginner kun je het best beginnen met zuurstofplanten. Zuurstofplanten zijn belangrijk om een biologisch evenwicht te creëren in het aquarium.
Als je planten koopt, start dan eenvoudig en laat de moeilijke planten over aan de meer ervaren aquariaan.
Haal de planten uit de bakjes en maak de wortels een beetje los. De wortels zitten in steenwol en dat is een chemisch product dat niet in de bak thuis hoort.
Een pincet is een handig hulpmiddel om plantjes te plaatsen. Als de bak één meter breed is, zet dan om de 10 cm een plantensoort. Zorg voor rust in je bak en zet deze niet te vol, maar ook niet te leeg. Zet soort bij soort en plaats de plantjes niet te dicht bij elkaar, want de plant moet wel kunnen groeien.
Zet lage planten vooraan en hoge planten wat meer naar achter voor een mooi effect.
Zet fijn groen naast rode planten, dit geeft een mooi contrast in het aquarium.
Je kunt ook een straatje maken van planten, om zodoende diepte te creëren.

 

Een schoon aquarium.

Een aquarium-sponsje voor heldere ruiten.Om goed van je aquarium te kunnen genieten, moet het water helder en schoon zijn. Grof vuil verwijder je heel simpel met een schepnetje. Om het water blijvend schoon te houden, gebruik je een filterpomp. Een filter zorgt voor de kwaliteit van het water. Groene aanslag op de ruiten verwijder je gemakkelijk met een groen aquarium-sponsje.

 

Zonder verlichting geen plantengroei.

Licht is één van de belangrijkste elementen van je aquarium. Zonder licht kunnen er geen planten groeien. Bij sommige bakken zit de verlichting er standaard bij en bij andere moet je zelf verlichting erbij kopen. Lampen van het type T8 en T5 zijn geschikte lampen.
T5 lampen zijn wat kleiner en dunner en daarom ook energievriendelijker.

 

Decoratie is ook een schuilplaats voor vissen.

Als de verlichting in orde is, kun je het aquarium gaan decoreren. Dit is echt helemaal een kwestie van smaak, want wat de één prachtig vindt, is voor de ander een mislukking. Je kunt er natuurlijke materialen voor gebruiken, maar dat hoeft niet. Er wordt ook wel imitatie decoratie materiaal gebruikt en dat kan ook heel goed voldoen.
Decoratie-materiaal zorgt voor een schuilplaats voor de vissen en zorgt er gelijktijdig voor dat het grind niet te veel wegzakt.

 

De juiste temperatuur.

Voordat de vissen lekker kunnen rondzwemmen, moet het water de juiste temperatuur hebben.
Een thermometer is daarom onmisbaar. De temperatuur moet ongeveer rond de 25 graden zijn en voor sommige vissen iets hoger.

 

Vissen aanschaffen, maar nog even geduld.

Het aquarium is nu klaar voor gebruik. Het wordt nu tijd om over na te denken welke vissen we gaan aanschaffen. maar toch is het goed om nog even geduld te hebben. Als het aquarium is ingericht, wacht dan nog even 14 dagen voordat je er vissen in zet. Daarmee voorkom je verschillende ziektes. Je kunt bovendien niet alle vissen kopen die je leuk vindt. Het is belangrijk om te weten welke vissen elkaar kunnen verdragen, dus ook daarvoor even in de boeken of op internet kijken, want sommige vissen eten elkaar gewoon op.

 

Gemakkelijke tropische vissen.

Enkele bekende namen van beginnersvissen zijn:
Black molly, guppy, zwaarddrager en algeneters.
Dit zijn zeker leuke en gemakkelijke vissen om mee te beginnen.

 

Vissen voeren, maar niet te veel.

Voor een beginnende aquariumliefhebber is het verstandig om de vissen te voeren met droogvoer, dan weet je precies wat je voert. Vissen moeten binnen 10 minuten alles opgegeten hebben, anders heb je te veel gevoerd. Overtollig voer blijft dan op de bodem liggen, hetgeen natuurlijk niet bevorderlijk is voor een gezond aquarium.
Ook diepvries producten zijn geschikt voor de beginnende aquariumliefhebber.

 

Samenvatting, wat hebben we nodig:

 • Aquarium
 • Grind
 • Thermostaatverwarming
 • Zuurstofplanten
 • Filterpomp
 • Schepnetje
 • Aquarium-sponsje
 • Verlichting
 • Decoratiemateriaal
 • Beginnersvissen
 • Voeding

 

Meer informatie met Google.

Wilt u graag meer informatie over aquarium, vissen of planten, geef dan hieronder een zoekterm in.
 

Aangepast zoeken

 

Reageren

Wilt u graag reageren op dit artikel, plaats dan hieronder een bericht. Ook volledige artikelen zijn van harte welkom.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.