Betere moeder, latere seks.

Betere moeder, latere seks.

Meisjes die een goede band hebben met hun moeders, beginnen later aan seks. Op hun zonen hebben moeders minder vat. Adolescenten die een betere ­relatie hebben met hun ouders ­beginnen later aan seks dan jongeren die een minder goede band met hun ouders hebben.

Dat was al bekend. Nieuw is dat dit verband vooral geldt voor dochters en hun moeders, meldt onderzoekster Raquel Nogueira Avelar e Silva in het vaktijdschrift Pediatrics.

Hoe beter de band met hun moeders, hoe minder groot de kans dat meisjes hun eerste er­varing met geslachtsgemeenschap hebben voor de leeftijd van zestien jaar.

Volgens de onderzoekster van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is het een belangrijke bevinding.

Jongeren die op latere leeftijd hun eerste seksuele relaties aangaan, doorlopen namelijk een gezondere seksuele ontwikkeling, met minder risico op bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en tienerzwangerschappen. Ze zijn dan vaak beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks.

Afwezige vaders

Opvallend is dat de band die ouders met hun zonen hebben, minder sterk samenhangt met de timing van de eerste seksuele ervaring van die zonen.

Dat komt mogelijk doordat zonen zich meer laten beïnvloeden door hun vaders, maar dat die invloed wellicht niet wordt verzilverd doordat vaders minder tijd doorbrengen met hun kinderen dan moeders, denkt Nogueira Avelar e ­Silva.

Het onderzoek maakte gebruik van gegevens afkomstig van een gezondheidsenquête die werd afgenomen in 76 scholen in en rondom Rotterdam.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.