Bezuinigen en besparen kan op diverse manieren.

In dit artikel wil ik ingaan op een aantal mogelijkheden om te bezuinigen en besparen. Het liefst wil ik schrijven over unieke bezuinigingen, die minder bekend zijn. Toch ben ik maar begonnen met bezuinigen en besparen op energie, omdat die eigenlijk niet mag ontbreken. De meeste daarvan kent u vast wel, zoals dubbele beglazing, spouwmuur- en dakisolatie, radiatorfolie, isolatie voor radiatorbuizen, zonnepanelen en wie weet, misschien heeft u wel plaats voor een windmolen. Het komt in ieder geval allemaal ten goede aan het milieu. Verderop in het artikel een alinia over beparen bij bestaande hypotheken. Deze mogelijkheid van besparen is bij minder mensen bekend.

 

Bezuinigen en besparen op energie.

De meest eenvoudige stap om te bezuinigen en besparen is, dat u wat beter gaat opletten. Dit betekent dat u apparaten als televisie en computer uitzet, in plaats van op stand-by. Opladers kunt u uit het stopcontact halen, als u ze niet gebruikt. Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden, en zet hem een uur voordat u gaat slapen al lager. Maak er een gewoonte van om de verwarming in de kamers waar je overdag niet of nauwelijks komt uit te zetten. Dit levert u jaarlijks al een behoorlijke energiebesparing op. Wanneer je niet of slechts weinig in een aantal kamers komt, kan in ieder geval de verwarming lager worden gezet. Verwarm uitsluitend de ruimtes waar je aanwezig bent. Overdag de verwarming een graad lager zetten, scheelt gemiddeld al € 50,- per jaar. En op 30 graden wassen betekent ook een besparing. Deze maatregelen kosten u niets, maar u bespaart er wel geld mee.

 

Bezuinigen en besparen op printerinkt.

1). Zet de printer standaard in Windows op zwart/wit. Standaard staan printers ingesteld op het maken van kleurenafdrukken. Maar voor veel afdrukken is zwart/wit goed genoeg. Als je de voorkeursinstellingen van de printer op zwart/wit zet druk je standaard zuinig af, en kun je, uiteraard, alsnog de kleuren terug aanzetten voor een kleurenprint.
2). Print Friendly. Deze plugin maakt in de browser een extra knop waarmee je elke webpagina zuinig kan printen: zonder menu’s, advertenties en andere inktverbruikers.
3). Kies een zuinig lettertype
Het inktverbruik hangt ook af van het gebruikte lettertype. Het meest zuinige lettertype is Century Gothic. Dit lettertype is standaard aanwezig op Windows PC’s en gebruikt bij het afdrukken, vergeleken met Arial, 25% minder inkt. Ook Times Roman is beduidend zuiniger dan Arial.

 

Ook op een hypotheek kunt u bezuinigen en besparen

Bezuinigen en besparen op een nieuwe hypotheek.
De tijd dat u hypotheekadvies moest inwinnen en daarvoor ruimschoots moest betalen is sinds het provisieverbod 2013 en 2014 achterhaald. Voorheen ontving een adviseur namelijk provisie van een Bezuinigen en besparen op verschillende manieren.aanbieder wanneer hij ervoor zorgde dat u klant werd bij deze hypotheekaanbieder. U betaalde toen indirect voor dit advies door middel van een hogere hypotheekrente, afsluitprovisie of premie.  De kosten voor advies betaalt u nu rechtstreeks aan de adviseur. Niet iedereen brengt evenveel in rekening en het is dus goed om de verschillende mogelijkheden te vergelijken.
Ook de stelling dat aflossen van een hypotheek altijd onverstandig is, omdat de hypotheekrenteaftrek dan minder wordt, is inmiddels ook achterhaald. Besparen kunt u mogelijk ook op de overlijdensrisico- verzekering. Het is geen vereiste om de overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheekverstrekker af te sluiten. Het kan dus zeker de moeite lonen om ook voor een overlijdensrisicoverzekering te shoppen.
Verder kunt u veel besparen op hypotheekkosten door de woning te kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee profiteert u maandelijks van lagere hypotheekrente lasten. Tenslotte kan de hypotheekrente in veel gevallen afgetrokken worden van het belastbare inkomen. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting.

Tip. Bezuinigen en besparen op een bestaande hypotheek.
Vraag bij uw hypotheekverstrekker lagere hypotheekrente bij overwaarde op uw huis. In Nederland heeft 63% van de huiseigenaren een huis met overwaarde. Meer dan de helft ervan heeft nog nooit bij hun bank gevraagd of zij een lagere rente zouden kunnen krijgen. Dat is jammer, want er kan op die manier flink worden bespaard op de maandlasten. Heeft u een lage hypotheek in verhouding tot de woningwaarde (overwaarde), dan valt u mogelijk in een lagere risicoklasse en kunt u meestal een lagere hypotheekrente aanvragen. De bank/hypotheekverstrekker zal dit liever niet zelf voorstellen en het initiatief hiervoor zal dus echt van uzelf moeten uitgaan. Zeker bij grote sommen geld kunt u hierop flink bezuinigen en besparen.

Oversluiten van de hypotheek.
In veel gevallen is oversluiten van de hypotheek de moeite waard. U kunt dan uw hypotheekrente weer opnieuw vastleggen. U oude hypotheek wordt afgelost door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Hier zijn wel een aantal zaken om op te letten:
– Omdat u het oude hypotheekcontract verbreekt, rekent de bank een boeterente.
– Er zijn ook notaris- en advieskosten verbonden aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Toch is in veel gevallen oversluiten de moeite waard.

Boetevrij aflossen.
Vaak kunt u per jaar maximaal 10% van de hypotheek boetevrij aflossen, dat levert waarschijnlijk meer op dan de spaarrente op een spaarrekening.

 

Bezuinigen en besparen op de brandstof van uw auto.

Zoals in een ander bericht op deze website vermeld, ben ik als buschauffeur bij Connexxion openbaar vervoer in dienst. Bij Connexxion krijgen we opleiding en instructies om zo zuinig mogelijk te rijden. Dit heeft naast het zuinig rijden meerdere voordelen. Zuinig rijden betekent meestal rustig rijden, dus is het heel relaxt voor de chauffeur en de passagiers. Bovendien betekent zuinig rijden uiteraard minder belasting voor het milieu. In de bussen van Connexxion zit een elektronisch kastje met ledlampjes dat verbonden is met de boordcomputer van de bus. Met de ledlampjes kunnen we onze rijstijl controleren. Als we rustig afremmen, dan brand er een groen ledje en bij iets steviger afremmen gaat een oranje ledje branden. Bij veel te hard remmen brand het rode ledje. Met het gewicht van een bus, kan deze bij 80 km/u wel 1 kilometer uitrollen voor hij stilstaat. Als we de bus zoveel mogelijk uit laten rollen besparen we dus veel brandstof. In het meest extreme geval zou je bijvoorbeeld bij het naderen van een rotonde niet hoeven te remmen. Een personenauto is niet zo zwaar en zal daarom uiteraard ook niet zolang uitrollen.

Toch kan ik de kennis die ik heb opgedaan bij Connexxion natuurlijk ook toepassen op mijn eigen auto. Dat is een Peugeot 107, op zichzelf al een zuinige auto waarvan wordt beweerd dat 1:20 niet haalbaar is. Deze auto wordt alleen maar gebruikt voor woon/werk verkeer en bijna alleen op provinciale wegen. Hoge snelheden worden daarom niet gereden, dus is 1:20 met de juiste rijstijl als resultaat wel haalbaar.

Het nieuwe rijden heeft u vast wel eerder gehoord. Dat betekent, zo snel mogelijk doorschakelen naar de gewenste snelheid, met een zo laag mogelijk toerental, bij voorkeur tussen de 2000 en 2500 toeren.
Zo wordt tijdens accelereren de meeste brandstof bespaard. Maar naar mijn mening is de brandstofbesparing het grootst door op de juiste manier af te remmen. Laat de auto zo ver (zoveel) mogelijk uitrollen en u bespaart gegarandeerd brandstof. Moderne auto’s verbruiken geen brandstof als het gas wordt losgelaten.

Behalve uitrollen wordt zuinig rijden bevorderd door:
1. Constant rijden, dus niet snel op een bocht afrijden en dan op de rem. Constant dezelfde snelheid rijden waarmee ook de bocht genomen kan worden is zuiniger.
2. Anticiperen op het verkeer en rekening houden met uw medeweggebruikers door vooruit te kijken en voldoende afstand te bewaren.
3. Gebruik zoveel mogelijk de cruise control indien aanwezig, ook binnen de bebouwde kom.
4. Probeer de auto zoveel mogelijk in beweging te houden, door vooruit te kijken (anticiperen). Optrekken vanuit stilstand kost meer brandstof.
5. Zorg voor de juiste bandenspanning. Te lage bandenspanning verhoogt de weerstand en resulteert in een hoger brandstofverbruik.
6. Tank niet op de snelweg, maar bij onbemande pompen. Het prijsverschil is zeker de moeite waard.

Niet iedereen zal bovenstaande manier van rijden willen toepassen, je moet er een bepaalde mentaliteit voor hebben. Een soort hobby om het beste resultaat te behalen en als de werkgever de brandstof betaalt, zal de motivatie zeker nog minder zijn. Zelf houd ik wel rekening met een aantal zaken:
Ten eerste is op tijd vertrekken in het voordeel om zuinig rijden toe te passen, hoewel het verschil in tijd meestal niet zo groot is. Vervolgens houd ik ook rekening met achterop komend verkeer. Als je de auto extreem lang laat uitrollen, kan dat agressie opwekken bij automobilisten die toch al wat dicht op de achterbumper zitten. Heb je zelf eens een keer haast, dan ben je ook niet gelukkig met zo’n uitrollende auto voor je neus. Maar als er niemand mee wordt gehinderd, kan de auto zover en zolang mogelijk uitrollen. Daarmee kunt u dan behoorlijk bezuinigen en besparen. Ook wordt u nog eens extra beloond met minder onderhoud aan de remmen.

 

Bezuinigen en besparen met een handig snel klaar recept.

Als u niet van bruine bonen houdt, stop dan maar gelijk met het lezen van dit onderdeel. Dit recept is eigenlijk een variant op chili con carne, maar dan minder pittig en veel eenvoudiger. Het vlees dat gebruikt wordt is een blikje Smac. Dat is al niet duur. Verder hebben we nodig, een blik bruine bonen en een blik spercie bonen. Al naar gelang de eetlust is dit recept geschikt voor 2 tot 4 personen.
Daar gaan we:
Snijdt de Smac in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Bak de blokjes in een braadpan een beetje bruin, lang hoeft dit niet want de Smac is immers al gaar van zichzelf. Open het blik sperciebonen en laat deze uitlekken. Giet daarna het blik bruine bonen en de sperciebonen in de braadpan bij de Smac en warm het geheel op. Roer de Smac en de bonen tijdens het opwarmen door elkaar. Na het opwarmen het gerecht afgieten of met een schuimspaan uitscheppen op een bord. Naar smaak een klontje boter erop en/of tomatenketchup toevoegen. Eet smakelijk. Supersnel en supergoedkoop.

 

Met simpele handelingen bezuinigen en besparen.

1. Gebruik, indien aanwezig, de cruise control van uw auto, ook binnen de bebouwde kom. Zo voorkomt u bekeuringen voor snelheidsovertredingen.
2. Op deze website staan veel acties en kortingscodes vermeld, doe er uw voordeel mee.
3. Een bolletje tandpasta ter grote van een erwt is voldoende om uw tanden te poetsen.
4. Zijn alle abonnementen nog wel noodzakelijk, of kunnen er een paar worden opgezegd?
5. Na het mobiele telefoon abonnement dezelfde telefoon behouden en overgaan op een SimOnly abonnement.
6. Geld lenen kost geld. Probeer daarom schulden zo snel mogelijk af te lossen.
7. Doe boodschappen met een lijstje en voorkom zo onnodige aankopen. Doe geen boodschappen met een lege maag. En de goedkoopste boodschappen staan meestal onderaan. (wel even bukken)
8. Door te stoppen met roken vangt u twee vliegen in één klap.
9. Verander van zorgverzekeraar en verhoog indien mogelijk het eigen risico. Doe dit alleen als u zelf voldoende geld achter de hand hebt.
10. Gelukkig zijn is voordeliger, ongelukkige mensen compenseren hun ongeluk namelijk vaak met onnodig winkelen.

 

Meer informatie zoeken over besparen.

Vul een zoekterm in, hieronder in het zoekvenster, als u graag meer informatie wilt.

Aangepast zoeken

 

Reageren en/of gratis doneren.

Wilt u graag reageren of het artikel aanvullen met meer tips om te bezuinigen en besparen, dan kunt u dat doen in het venster hieronder. Zo kunnen nog meer bezoekers profiteren van onze gezamenlijke kennis. Was bovenstaande informatie nuttig voor u, dan kunt u misschien overwegen om eventuele online aankopen via deze promotie website te doen. Op die manier wordt over uw bestelling een commissie uitgekeerd, die weer gebruikt kan worden om deze website te bekostigen. Alvast hartelijk bedankt, het kost u niets meer.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.