Cursus gitaar leren spelen.

Akoestische of elektrische gitaar.

Zeker voor veel jongeren is de gitaar wel het mooiste instrument om te (leren) bespelen. De eerste keuze die je moet maken als je gitaarles gaat volgen is of je een akoestische gitaar (holle klankkast) of een elektrische gitaar aan gaat schaffen. Vroeger was het heel gebruikelijk om met een akoestische gitaarakoestische-gitaar te beginnen, omdat die nu eenmaal een stuk goedkoper was. Tegenwoordig hoeft een elektrische-gitaar niet meer zo duur te zijn. Wel moet er dan uiteraard een gitaarversterker bij worden aangeschaft. Het grote voordeel van een elektrische-gitaar is dat je veel verschillende geluiden kunt varieëren.
Een Spaanse gitaar is een akoestische-gitaar en wordt ook wel een klassieke gitaar genoemd. Drie nylonsnaren en drie met metaal omwonden snaren zijn de kenmerken van de akoestische-gitaar. De westerngitaar lijkt erg op een Spaanse gitaar, maar er is wel minstens één groot verschil. De westerngitaar heeft 6 stalen snaren en het nadeel daarvan is dat deze snaren wat meer in je vingers snijden.

Soorten gitaarsnaren.

Als je gaat shoppen naar gitaarsnaren kun je in grote lijnen twee soorten onderscheiden. De snaren voor akoestische-gitaar en snaren voor Elektrische gitaar met versterker.elektrische-gitaar. Snaren zijn in verschillende dikte te verkrijgen. Dunne snaren spelen gemakkelijker dan dikke snaren, maar zijn gemakkelijker voor elektrische-gitaar te vinden dan voor akoestische-gitaar.
Zelf heb ik onlangs een set dunne gitaarsnaren voor elektrische gitaar besteld en op mijn akoestische-gitaar gezet. Een gitaarstemmer erbij besteld en ik moet zeggen, mijn gitaar heeft nog nooit zo heerlijk gemakkelijk gespeeld en zo mooi geklonken. Zeker het proberen waard.

 

Gitaar stemmen.

Een gitaar moet wel heel dikwijls gestemd worden, veel meer dan Gitaar hals met stemmechaniekbijvoorbeeld een piano. Als een gitaar niet goed is gestemd, betekent dat, dat sommige snaren te strak of sommige snaren te slap gespannen zijn. Dat resulteert respectievelijk in een te hoge of een te lage toon. De gitaar op het gehoor stemmen is niet voor iedereen even gemakkelijk, daarvoor zijn verschillende methoden. Eén ervan is dat je op sommige websites de tonen kunt laten horen van de snaren. Even Googlen op “gitaar stemmen”.

Aangepast zoeken

De dikste snaar is een E en geeft de laagste toon. Tweede snaar is A, derde is D, vierde is G, vijfde is B en zesde is de hoge e. Samengevat: EADGBe. Om de volgorde te onthouden, bestaat er een ezelsbruggetje Een Aap Die Geen Bananen eet.

 

Tips om een gitaar te stemmen.

Voor een EADGBe stemming doe je het volgende: zet de wijsvinger op de dikke (bovenste) “E” snaar, op de vijfde fret. Sla de snaar aan, deze toon hoort dezelfde toon te hebben als de snaar daaronder, de “A” snaar. Gitaar stemapparaatDitzelfde doe je ook op de “A” snaar zelf. De vijfde fret op “A’ klink hetzelfde als een open “D’. vervolgens ook op de “D” snaar. Iets anders gaat het bij de “G” snaar. Deze dien je op de vierde fret aan de slaan om een “B” toon te krijgen. Zet op deze “B” snaar de wijsvinger weer op de vijfde fret voor de “E” toon op de dunste/laagste “E” snaar.
Veel gemakkelijker en beter gaat het met een clip-on tuner zoals op de afbeelding hiernaast. Die plaats je gewoon met de clip bij de stemmechanieken. Als de snaar wordt aangeslagen registreert het stemapparaat de frequentie en maakt deze zichtbaar op de display. Een clip-on tuner is al beneden de 10 euro verkrijgbaar.

 

Iedereen kan leren bij NHA!

Gitaar spelen is inspirerend en ontspannend tegelijk.De gitaar is een prachtig, veelzijdig instrument. Met de gitaarcusus van NHA leert u de mooiste en meest verscheidene melodieën met dit instrument te spelen. Van zachte, zwoele muziek tot harde rock of Spaanse klanken. Gitaar spelen is inspirerend en ontspannend tegelijk.

 

Meer informatie op internet.

Vul een zoekterm in, hieronder in het zoekvenster, als u graag meer informatie wilt.

Aangepast zoeken

Reactie plaatsen.

Uw reactie, opmerking of aanvulling op dit bericht is van harte welkom in het reactie-venster hieronder.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.