Digitale radio voor hoge geluids- kwaliteit.

Radiodistributie via AM stopt, digitale radio is de vervanger.

De manier waarop we radio gaan ontvangen gaat veranderen, er komt digitale radio.
Met ingang van 1 september 2015 wordt de distributie van Radio 5 Nostalgia via AM 747 stopgezet.
U kunt net als nu naar uw favoriete radiozenders blijven luisteren, maar dan overal in Nederland en in een veel beter geluidskwaliteit. Al een tijdje zijn er spots te beluisteren over digitale radio. (Let’s get digital)
Digitale radio vervangt AM uitzendingen bij NPOHet grote voordeel van digitale radio is, dat er veel meer zenders kunnen worden aangeboden.
De AM middengolf gaat in 2015 verdwijnen voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) radiozenders.
Aan de ontvangst van radiozenders via de kabel verandert uiteraard niets en aan FM ontvangst ook niet.
Het heeft dus voornamelijk gevolgen voor luisteraars op AM via de autoradio of bijvoorbeeld een draagbaar radio-tje in de keuken of badkamer.
Middengolf radio is een mindere geluidskwaliteit t.o.v FM en DAB (Digital Audio Broadcasting)

 

Uitzenden via AM is heel duur.

Eén zender zoals bijvoorbeeld Radio 5 Nostalgia, kost ongeveer 1,2 miljoen euro per jaar. Omdat er bezuinigd moet worden is het niet meer verantwoord om hiermee verder te gaan.
Bovendien is het een buitengewoon milieuonvriendelijke manier van radio-distributie.
De AM zender is zo duur vanwege het hoge energieverbruik, dus de elektriciteitsrekening speelt hierin een grote rol.
Het gebruik van FM is kwalitatief goed, maar daar moeten de frequenties verdeeld worden.
Voor de publieke omroep zijn daar 4 FM-zenders gereserveerd, de rest is voor regionale publieke omroepen en commerciële stations. Daar is dus gewoon te weinig ruimte en kan niets meer bij. Digitale radio is dan uiteraard de oplossing.

Digitale radio is geen internetradio.

Voor digitale radio heb je dus een speciale radio nodig. Digitale radio’s zijn gewoon te koop in elektronica winkels en uiteraard ook in soortgelijke online shops op het internet. Digitale let's get digitalradio’s zijn erg gemakkelijk in het gebruik met voorkeuze toetsen e.d. en een voordeel t.o.v. FM, je hebt nooit ruis.
Het apparaat installeert zichzelf, stekker in het stopcontact en het werkt direct.
Wanneer je de digitale radio voor het eerst aanzet, druk dan op ‘full scan’ of ‘auto tune’ zodat alle stations in jouw regio in het geheugen worden opgeslagen.
Prijzen zijn ongeveer vanaf 45 euro tot enkele honderden euro’s en werken meestal op batterijen en lichtnet. Bij de duurdere digitale radio’s heb je een radio met een mooi groot scherm, waarop ook weer beelden op worden uitgezonden, bijv. het logo van de zender of een foto van een artiest, verkeersinformatie of het weer.
Met deze laatste onderdelen wordt nog geëxperimenteerd omdat alles nog in de beginfase is.

 

De dekking van digitale radio.

DAB+ is nog niet helemaal dekkend in Nederland, maar wel voor een heel groot deel.
Voordat AM wordt uitgeschakeld wordt er in samenwerking met KPN hard aan gewerkt om heel Nederland dekkend te krijgen, dus voor 1 september 2015.
Voor DAB+ heb je geen internet nodig en het is helemaal gratis.
Op een digitale radio zit in de meeste gevallen ook FM ontvangst.

 

Nieuwe auto met digitale radio.

Mocht u een nieuwe auto willen aanschaffen, dan is het wellicht verstandig om alvast een digitale radio te laten inbouwen. Zeker voor de trouwe luisteraars van Radio 5 Nostalgia. Dit kost nu waarschijnlijk wel extra, maar er wordt op dit moment overlegd met importeurs om straks de digitale radio standaard in de auto te hebben.
In Engeland is op dit moment al de helft van de auto’s, die de showroom verlaten, voorzien van digitale radio.

 

Het bereik van digitale radio.

Het grote nadeel van digitale radio is dat het bereik beperkt is. Buiten de Nederlandse grenzen zijn Nederlandse zenders op DAB+ niet meer te ontvangen. Het is bekend, dat vrachtwagenchauffeurs tot ver over de grens via AM naar Radio 5 Nostalgia konden luisteren.
Dit zal dan helaas niet meer gaan en moet er worden overgeschakeld op een andere zender.
Dat is hetzelfde ook zo bij FM-zenders. Voor zover nu bekend blijft FM nog tot 2023 bestaan, daarna zal ook FM een andere functie krijgen. De overheid wil rond die tijd alles op DAB+ krijgen.

 

 

Meer informatie op internet.

Vul een zoekterm in, hieronder in het zoekvenster, als u graag meer informatie wilt.

Aangepast zoeken

Heeft u aanvullende informatie over digitale radio, wilt u reageren op dit artikel, of een geheel nieuw artikel plaatsen. Plaats dan uw reactie in onderstaand venster.

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.