Een nieuwe laptop aanschaffen.

Waarom zou je een laptop kopen.

Laptops zijn populair om meerdere redenen. Je kun er mee op facebook, je kunt websites en films bekijken, maar je kunt er vooral ook veel werk op verzetten.
De reden waarom je een laptop wilt kopen, is heel verschillend. In dit artikel zal ik proberen te helpen bij het maken van de juiste keuze.

 

 

Een laptop met groot of klein beeldscherm.

Een kleine laptop is gemakkelijker om mee te nemen, een grote handiger om mee te werken.De meeste laptops zijn te verkrijgen met een beeldscherm van 11 inch tot 17 inch.
Kleine laptops zijn gemakkelijk om mee te nemen en grote laptops zijn gemakkelijk bij bijvoorbeeld grafische toepassingen.
Daarom kiezen veel mensen voor een tussenweg 13 tot 15 inch. dat is een mooie tussenmaat.

 

Lichtgewicht laptop met groot scherm.

Lichtgewicht laptop, maar toch een groot scherm.Als je het belangrijk vindt dat je laptop een licht gewicht moet hebben, maar wil je ook weer niet werken met een klein beeldscherm, dan is daar ook een mooie oplossing voor.
Dat zijn de ultrabooks. Dat zijn heel dun gemaakte laptops, zodat je licht gewicht hebt, maar wel gewoon een 13 of 15 inch beeldscherm.
Er is wel een nadeel en dat is dat alle onderdelen kleiner moeten worden gemaakt en die zijn net iets minder snel, dan die in een gewone laptop.

 

De verschillende besturingssystemen.

Er zijn meerdere besturingssystemen waarvoor je kunt kiezen als je een laptop gaat kopen.
Zo zijn er Android en Linux, maar veruit de meest gebruikte besturingssystemen zijn Mac OS X van Apple en Windows 8.1 van Microsoft.
Linux heb ik zelf verschillende keren uitgeprobeerd, maar ik blijf het steeds zeer ongebruiksvriendelijk vinden. Android staat meestal voor geïnstalleerd en daar is goed mee te werken. Veel smartphones en tablets werken met android.

Mac OS X van Apple is een besturingssysteem dat super gebruiksvriendelijk is.
En omdat alleen Apple computers Mac OS X draaien, werkt alles ook nog eens heel erg snel, heel vloeiend en loopt de computer bijna nooit vast.
Een nadeel is dat je bij Mac OS X geen Windows applicaties kunt draaien en dat je in
vergelijking met bijvoorbeeld Windows, weinig dingen kunt aanpassen in het besturingssysteem. Maar het grootste nadeel is wel, dat de laptop van Apple veel duurder is dan de laptop van de concurrentie.

 

De laatste versie van Windows, is Windows 8.1

Windows 8 is de laatste versie van Microsoft Windows.Windows 8.1 ziet er overal hetzelfde uit, op de tablet, op de computer en ook op de laptop.
Grootste vernieuwing in Windows 8 is de Metro-interface ofwel de tegels die zowel op tablets (met een touchscreen) als op laptops en desktops (meestal met muis) de standaard-interface is. Met een touchscreen is het heel handig om de verschillende programma’s te openen. Je kunt alles gemakkelijk met de vinger bedienen. Daarvoor heb je wel een aanraakgevoelig scherm nodig, wat logisch is bij een tablet. Toch hebben sommige laptops die functie ook.

Een ander groot voordeel van Windows is, dat er veel meer programma’s (applicaties) te verkrijgen zijn dan voor Mac OS X.

De snelheid van de laptop.

Als je de laptop gaat gebruiken voor het werken met bijvoorbeeld Word, Excel, e-mailen of rapporten opstellen, dan hoeft je laptop helemaal niet zo snel te zijn.
En dan heb je geluk, want dan hoef je niet zoveel geld uit te geven.
Wil je met foto’s en/of films gaan werken of gamen, dan zal je laptop toch echt aan hogere eisen moeten voldoen.
Het belangrijkste onderdeel van de laptop is de processor.Het belangrijkste onderdeel van de laptop, pc, tablet of smartphone is de processor.
De processor is eigenlijk het brein van de computer. Hoe sneller de processor is hoe sneller de computer. De snelheid wordt mede bepaald door het aantal Ghz.
De processor kan ook meerdere kernen hebben en dat betekent dat hij meerdere berekeningen tegelijkertijd kan uitvoeren.
Dus over het algemeen geldt, hoe meer Ghz en hoe meer kernen, hoe sneller de computer is.
Dual Core = 2 kernen
Quad Core = 4 kernen
Octa Core = 8 kernen

Toch is op deze manier nog niet altijd duidelijk te zien welke processor de beste prestaties levert. Daarom zijn de Intel Core processors ook nog ingedeeld op prestatie.
Om de prestaties, die de processors leveren, op een betere manier aan de consument te laten zien, heeft Intel de Core processor in drie groepen verdeeld.

  • De Intel Core i3 – de basisprocessor voor een gemiddeld gezin voor internet en tekstverwerking.
  • De Intel Core i5 – standaard processor voor actief computer gebruik.
  • De Intel Core i7 – top model voor zware toepassingen zoals, gaming en foto- en videobewerking.

 

Intern geheugen (RAM geheugen)

Ook het intern geheugen van de computer is erg belangrijk voor de snelheid.
Let op! Haal intern geheugen en extern geheugen niet door elkaar heen.
RAM is een afkorting van Random-access memory. Vrij vertaald betekent dat; willekeurig toegankelijk geheugen.
Het intern geheugen wordt door de computer gebruikt om bijvoorbeeld berekeningen tijdelijk te bewaren. Het externe geheugen is de harde schijf die je zelf gebruikt om bestanden op te bewaren. Veel intern geheugen is vooral belangrijk als je meerdere programma’s tegelijk wil draaien (multitasken). Draai je veel lichte programma’s zoals Word, Excel of Paint door elkaar heen, dan heb je aan 4 Gb geheugen meer dan voldoende.
Draai je bijvoorbeeld tegelijkertijd Adobe premiere en Photoshop, dan heb je echt meer intern geheugen nodig. Een laptop met een intern geheugen van minstens 8 Gb of nog beter 16 Gb is dan noodzakelijk.

 

Opslag voor besturingssysteem of eigen bestanden.

Een ssd-schijf in je laptop geeft meer snelheid.Voor opslag zijn er drie opties.

1). De harde schijf of Hard Disk Drive
(HDD) waarop  data wordt geschreven.

2). Solid state drive (SSD). Een SSD-schijf is veel duurder maar ook veel sneller en dat is ideaal om je besturingssysteem op te zetten.

3). Een combinatie van beide, dus een harde schijf en een SSD-schijf.

 

Graphics processing unit of GPU.

Als je wilt werken met veel video’s of grote foto’s of als je graag wilt gamen, let dan op dat er op de laptop een aparte GPU-chip zit.
Voor de GPU-chip geldt; hoe meer videogeheugen die heeft, hoe beter je met al die foto en video programma’s kunt werken en hoe beter je games kunt spelen.
Een GPU wordt dus gebruikt voor videotaken en bevindt zich meestal op de videokaart.

 

Conclusie, samenvatting, voor- en nadelen.

De juiste laptop uitzoeken is zo gemakkelijk nog niet. Waar je het beste eerst naar kunt kijken is de grootte. Hoe groot wil je dat je laptop is? Moet de laptop dikwijls worden meegenomen, kies dan een kleinere soort. Wil je niet al te veel concessies doen in de prestaties en de schermgrootte maar toch lichtgewicht om mee te nemen, kies dan een ultrabook.
Schermgrootte 11″ tot 13″
Voordelen: gemakkelijk meenemen, goedkoop
Nadeel: klein scherm

Schermgrootte 15″ tot 17″
Voordelen: groot scherm, snel
Nadeel: niet zo handzaam

Ultrabooks
Voordeel: licht in gewicht
Nadeel: iets minder snel

Welk besturingssysteem moet je kiezen? Windows of Mac OS X .

Windows 8.1
Voordelen: Veel applicaties, besturingssysteem is hetzelfde op tablet, pc, laptop en smartphone.

Mac OS X
Voordelen: Gebruiksvriendelijk, zeer vloeiend

 

De snelheid van de laptop.

Processor
Meer GHz = sneller
Meer kernen = sneller

Intern geheugen om te multitasken (meer programma’s gelijk draaien)
4 Gb voor de lichtere programma’s
8 of 16Gb voor de zwaardere programma’s

GPU = voor video en games
256 Mb = langzaam
5 Gb = zeer snel

Meer informatie op internet.

Vul een zoekterm in, hieronder in het zoekvenster, als u graag meer informatie wilt.

Aangepast zoeken

Plaats een reactie, aanvulling of review.

Misschien heeft u al een laptop gekocht en wilt u graag u ervaringen, over de laptop of de webshop/winkel waar u hem gekocht, heeft delen met anderen.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.