Filmen met de mobiele telefoon.

Maak een scenario voordat je gaat filmen.

Tegenwoordig hebben we bijna allemaal een smartphone, waarmee je ook kunt filmen. Maar hoe maak je nu het beste een goede film.
Zorg voordat je gaat filmen altijd dat je een scenario hebt.
Voordat je gaat filmen, heb je een scenario nodig.Een scenario is niets anders dan een idee opgeschreven en eventueel getekend op papier.
Daarin staat:

  • De titel
  • Het onderwerp
  • Waar gaat jou film over

Zorg dus vooral voor een heldere opbouw. Schrijf je tekst ook uit, dat geeft houvast voor je acteur(s) en/of de presentator(s). Denk goed na over hoe je het in beeld wilt gaan krijgen.
Maak ook wat tekeningen voordat je gaat filmen, zodat je een overzicht krijgt hoe het eruit gaat zien.

 

Met de telefoon staand of liggend filmen.

Tijdens het filmen de smartphone liggend houden.Als je de smartphone rechtop houdt om te filmen en je bekijkt je film op de smartphone terug, dan ziet het er gewoon goed uit.
Maar in de montage van de film krijg je altijd zwarte banden aan de zijkant van je opnames. Terwijl het er bij liggend filmen, altijd goed uit ziet, zowel tijdens de opname op je telefoon als bij de montage.

 

Steunen of met een statief filmen.

Een rustig beeld als je met een statief gaat filmen.Er wordt heel veel uit de losse pols gefilmd, maar dat levert vanzelfsprekend niet altijd een rustig beeld op. Om dat te voorkomen kun je steun zoeken om te filmen door bijvoorbeeld met de ellebogen op tafel of ergens anders op te steunen.
Een andere goede oplossing is natuurlijk een statief.
Om het filmen nog iets professioneler te maken, is het ook mogelijk om je mobiele telefoon te voorzien van een telelens. Deze telelenzen zijn in de Chinese webshop al te koop vanaf enkele dollars tot ongeveer 85 dollar. Vanwege het koersverschil naar euro’s kun je daarvan wel ongeveer ¼ vanaf trekken. Op die manier dus goed betaalbaar, dat geldt overigens voor alle producten uit de shop.

 

Met tegenlicht filmen gaat niet goed.

Door te filmen met tegenlicht, wordt het onderwerp onduidelijk.Je kunt je verhaal natuurlijk op verschillende manieren vertellen, probeer dus meerdere shots uit verschillende standpunten, maar houdt er daarbij wel rekening mee om met het licht mee te filmen.
Als je met tegenlicht filmt, dus tegen het licht in, dan wordt je onderwerp onduidelijk en donker. Maar als de cameraman met de rug naar het licht toe staat, dan valt er licht op het onderwerp en is dus veel duidelijker te zien. Film dus altijd met het licht mee.

 

Automatisch scherpstellen.

Automatisch scherpstellen is niet altijd handig.Scherpstellen doen de meeste smartphones helemaal vanzelf. Soms is dat handig maar soms ook niet. Scherpstellen gebeurt bij een smartphone tussen een vierkant kadertje.
Als je dus twee personen allebei scherp wilt stellen, zou je denken dat het kadertje precies tussen de twee personen in moet staan.
De camera stelt dan echter de achtergrond scherp tussen de twee personen in.
Richt daarom het vierkantje eerst op één van de twee personen en houdt het vierkantje ingedrukt. Daarmee lock je de autofocus (AE en AF vergrendeld) en blijft het onderwerp, in dit geval de twee personen, scherp.
 

 

Filmen met goed geluid.

Filmen met een microfoon geeft veel beter geluid.Goed geluid is uiteraard net zo belangrijk als goed beeld. Als je gebruik kan maken van een externe microfoon, dan kun je dat ook het beste doen.
Het enige wat je er voor nodig hebt is, (soms) een speciaal kabeltje waar je de microfoon op aan kunt sluiten. en natuurlijk de microfoon zelf.
Als je geen gebruik kunt maken van een externe microfoon, ga dan in een rustige ruimte zitten, met de camera op ongeveer 1 meter afstand.

 

Check na het filmen.

Het klinkt misschien zo vanzelfsprekend, maar check na het filmen even of alles erop staat, anders heb je tijdens de montage problemen.
Als je klaar bent met filmen, maak dan eerst een nieuw project aan. Importeer je opnames naar je pc of laptop naar een plek die je later goed terug kunt vinden.
Vermeldt ook je bronnen in de aftiteling.

 

Samenvatting

  • Maak altijd een goed scenario
  • Film met het licht mee
  • Zorg voor goed geluid
  • Maak meerdere shots
  • Film altijd met de telefoon liggend
  • Sla je film op daar waar je hem terug kan vinden

 

Meer informatie op internet.

Vul een zoekterm in, hieronder in het zoekvenster, als u graag meer informatie wilt.
 

Aangepast zoeken

 

Wilt u reageren op dit artikel?

Uw reacties, vragen of misschien wilt u wel uw eigen artikel plaatsen. Dat is van harte welkom, maar dan wel graag een origineel artikel, dus niet van internet gekopieerd.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.