Het moet beter met Strootman, maar hoe?

“Als het niet gaat zoals je wil, zoek je daarvoor oorzaken”, zegt Kevin Strootman aan de rand van het trainingsveld in Zeist. De 42-voudig international zoekt naar verklaringen voor zijn mindere optredens in Oranje.

Strootman was eind mei nog aanvoerder tegen Slowakije, werd vorige maand tegen Peru bij rust vervangen, zag Frenkie de Jong zijn kans grijpen en zat tegen Frankrijk de hele wedstrijd op de bank. Een plek op het tweede plan dreigt en dat is hij niet gewend.

Verschil tussen Oranje en club

“Het moet beter, dat weet ik”, zegt Strootman. Daar denkt hij over na, piekeren wil hij het niet noemen. “Het is moeilijk te verklaren. Ik kijk wedstrijden terug en probeer te kijken waaraan het ligt, waardoor het komt. Dat bespreek ik met de staf en dan probeer ik me te verbeteren.”

Verder wil Strootman niet inhoudelijk ingaan op de punten die hij zou moeten verbeteren. Hij zegt dat hij bij zijn club wel goed speelt en dat maakt het voor hem extra wrang. We legden de statistieken van zijn wedstrijden bij Oranje en zijn clubs AS Roma en Olympique Marseille eens naast elkaar om dat te staven.

Wat opvalt, is dat hij bij Oranje gemiddeld meer passes verstuurt dan bij AS Roma: gemiddeld 72 per heel duel bij Oranje en 62 bij Roma. Daarnaast is zijn passnauwkeurigheid hoger bij het Nederlands elftal: 88 procent om 85 procent.

Dat laatste lijkt te verklaren door de moeilijkheidsgraad van zijn passes. Namens Oranje verzendt Strootman 60 procent van zijn passes naar de vijandelijke helft, bij Roma ligt dit percentage aanzienlijk hoger (68 procent). Mede daardoor creëert Strootman per 90 speelminuten meer dan het dubbele aantal kansen voor Roma (1,5) dan voor Nederland (0,7).

Aan de bal lijkt Strootman bij Oranje wat voorzichtiger te spelen dan voor zijn club. Minder opvallend dus ook, minder zichtbaar, maar minder goed?

Een andere rol. Eerder een veilige pass achteruit, dan een risicovolle bal naar de aanvallers. Dit ligt natuurlijk niet per definitie alleen aan Strootman, hij is ook afhankelijk van de spelers om zich heen. En een paar cruciale fouten, zoals uit tegen Zweden.

Strootman voor en na zijn blessures

Wie aan Strootman denkt, denkt ook aan zijn zware blessureleed. Vanaf maart 2014 was hij door drie zware blessures bijna twee jaar uitgeschakeld. Er werd getwijfeld of hij ooit nog op hoog niveau zou kunnen spelen. Die twijfel nam hij weg sinds zijn laatste rentree in februari 2016. Hij vocht zich terug bij Roma en bij Oranje.

De vraag is wel of Strootman een andere voetballer is geworden. We legden daarvoor de wedstrijden van Strootman van voor en na zijn laatste rentree naast elkaar.

Die statistieken laten zien dat zijn passing (nauwkeurigheid, eigen helft, vijandelijke helft) voor zijn laatste blessure veel weg heeft van zijn passing voor Oranje na zijn blessure. Voorzichtig dus. En hij was voor zijn blessure bij 0,5 doelpunt direct betrokken, tegenover slechts 0,2 na zijn blessure.

Een betere of mindere Strootman is op basis hiervan niet overtuigend aan te wijzen. Bondscoach Ronald Koeman ziet ook nog voldoende in de huidige Strootman om hem bij Oranje te houden. “Hij kan een leider zijn in de groep”, zei Koeman.

“De bondscoach heeft mij opgeroepen en ik probeer mijn uiterste best te doen op trainingen en op wedstrijden en dat zal ik blijven doen”, zegt Strootman. “Of dat nu op de bank is, zoals bij laatste wedstrijd, of dat je speelt. Dan moet je zorgen dat je beter bent dan je concurrent.”

Bron:: NOS Sport Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.