Kaarten maken met embossing of snijmallen.

Snijmallen en embossingmallen zijn handige hulpmiddelen.

Kaarten maken kan voor vrijwel iedere gelegenheid. Het is leuk om te doen en ook nog eens origineel.
Voor het maken van een wenskaart heb je een paar basismaterialen nodig:

  • Een snijmat om op te werken.
  • Karton of voorgesneden kartonnen kaartjes.
  • Lijm, scherpe schaar, (zelfklevend) plakband.
  • hobbymesje

Naast de schaar, hobbymes en snijmat, zijn er nog veel meer handige hulpmiddelen, zoals snijmallen en embossingmallen, waarmee je verbluffende kaarten kunt maken.

 

Embossing met de hand of met machine.

Kaarten maken met embossing of snijmallen, leuk om te doen en ook nog eens origineel.Embossing is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal gereedschap. Er zijn goede embossing machines in de handel, maar deze techniek kan ook met de hand worden uitgevoerd. In dat geval is het gebruik van een lichtbak, samen met embossing mallen en een speciale embossing pen voldoende. Bij embossing wordt er een reliëf in het karton gemaakt. Dit effect wordt bereikt door onder het karton een speciale mal, bijvoorbeeld in de vorm van een bloem, te leggen. Daarna worden de contouren van de mal in het karton gedrukt door met de speciale pen over de randen van de mal te gaan.

 

Snijmallen om kaarten of scrapbook mee te versieren.

De mooiste kaarten hebben altijd de meest ingewikkelde patronen. Dat staat heel mooi, maar om dat allemaal met de hand te tekenen en snijden Een snijmal met een vlinder komt altijd wel van pas.of knippen is een karwei waar je veel geduld voor nodig hebt. Er hoeft maar iets mis te gaan of de kaart kan worden weggegooid in de prullenmand.
Om dat te voorkomen zijn er heel handige snijmallen. Dit zijn figuren van metaal, in allerlei verschillende vormen. Je kunt die dan gebruiken om je kaart of scrapbook mee te versieren.
Van kerstboom tot vlinders of complete vogelhuisjes: er zijn zoveel mallen dat er voor iedereen genoeg keus is.

 

Hoe maak je de mooiste kaarten met snijmallen?

Om snijmallen te kunnen gebruiken heb je een snijmachine nodig. Deze Snijmal in de vorm van een spiegel.snijmachines en snijmallen zijn  bij mallenmolen.nl voordelig verkrijgbaar. De door u gekozen snijmal wordt in de snijmachine gelegd. Daarna snijdt of stanst de machine dan heel gemakkelijk de vorm uit de kaart. Daarna haal je de kaart eruit en is je figuur uitgesneden.
Naast snijden kun je met deze machine samen met de snijmallen ook figuren gebruiken als embossing. Bij embossing wordt de figuur in de kaart gedrukt in plaats van uitgesneden. Dat gaat ook heel makkelijk met de snijmachine.

 

Webshop mallenmolen.nl is uw voordelige webshop voor snij- en embosmallen.

 

 

 

 

Hierna volgen een aantal nuttige tips om uw hobby gemakkelijker te maken en nog een interessant videofilmpje.

 

Hoe haal je de lijm van de snijmallen als ze uit de verpakking komen?

  1. Stickerverwijderaar werkt perfect, maar soms lukt het ook met wasbenzine.
  2. Pindakaas erop smeren, even wachten en je veegt de plak er zo af met keukenrol. Wel daarna nog even afwassen met afwasmiddel.
  3. Zonnebloemolie of lampenolie gaat ook goed.

 

Wegglijdende linealen.
Het gebeurt vaak dat, wanneer je een goedkopere liniaal koopt, deze wegglijdt op het papier. Gebruik een reepje van een anti-slipmat en plak dit op de achterkant van de liniaal. Werkt perfect!

 

Embos- snijmallen gebruiken als sjabloon.
Je kunt embossingmallen ook gebruiken als sjabloon.
Leg een embossingmal, van bijvoorbeeld kerstballen, op wit papier. Vul de open gedeelten met aquarelverf. Laat het geheel even drogen, haal de mal voorzichtig van het papier en je hebt een leuk effect.

 

Patroontje om te borduren prikken op je kaart.
Als je een patroontje om te borduren wilt prikken op je kaart, wordt er altijd geadviseerd om het voorbeeldpatroon vast te zetten met verwijderbaar tape. Een andere en ook heel handige methode is deze:
Neem 4 tot 6 kopspelden en prik ze in de puntjes van het te prikken patroon en zet het zo vast op je kaart in de prikmat (niet te diep steken). Het patroon zit nu muurvast op je kaart en de gaatjes die heb je dan alvast geprikt. Prik de rest van het patroon, controleer of alles is geprikt en verwijder de spelden. Geen tape meer verwijderen, maar alleen de spelden en de kaart wordt niet meer beschadigd.

 

Aangepaste letters uitknippen.
Sommige kaarten hebben echt mooie kleuren. Denk maar aan een herfstkaart met prachtige herfstkleuren. Schrijf over de kaart de letters Aangepaste letters maken met alfabet snijmal.HERFST met dikke letters. Snij nu uit, laat de zwarte rand er aan. Je hebt nu de tekst herfst in schitterende herfstkleuren. Die kun je dan weer gebruiken op een nieuwe kaart. Kleef op met foampadjes en het komt nog mooier uit. Hetzelfde kan met rood en groen waar je de letters KERST kan uitknippen. ZEE uit een zeezicht, STRAND uit een postkaart met zand, SNEEUW of WINTER uit een sneeuwlandschap, enz. Nog gemakkelijker is het natuurlijk om de letters met een snijmachine en letter snijmallen uit te snijden.

 

Verzenden van gemaakte kaarten (1)
Als je zelfgemaakte kaarten verstuurt, vouw dan de kaart binnenste buiten. Dan komt hij gegarandeerd heel aan , probeer het maar! Succes verzekerd. Je kunt daarbij ook nog NIET VOUWEN AUB 3D KAART op de voorkant van de envelop zetten en op de achterkant postcode en huisnummer. Mocht er dan echt iets misgaan met de bezorging komt de kaart tenminste terug thuis.

 

Verzenden van gemaakte kaarten (2)
Gebruik bubbeltjespapier (van verpakkingen) en knip het op lengte/breedte van de kaart.
Dan alles in de enveloppe en het kan veilig verstuurd worden!

 

Embossing-pen soepel maken.
Glijd je embossingpen niet soepel over je papier of hoor je een piepend geluid? Haal hem eens een paar keer door je haar of ga met je pen langs de zijkant van je neus, dit is altijd iets vettig en geeft geen vlekken. Je zult merken dat het dan een stuk beter gaat.

 

Kruiswoordraadselwensen.
Heel eenvoudig, toch effectief! Snij een kruiswoordraadsel uit een tijdschrift of een krant. Liefst eentje met wat kleur in. Schrijf nu je wensen in de vakjes. Dat kan “Happy New Year” zijn, maar ook “Gelukkige verjaardag”, “Veel plezier op kamp” of iets anders. Je kan de wens zelf schrijven of stickerlettertjes gebruiken. Een grappig 3D-figuurtje er bij, en je kaartje is klaar!

 

Botte schaar.
Is je schaar bot geworden? Knip een een paar keer door schuurpapier of een stukje aluminium folie en je knipt weer beter!

 

Opbergen embos- snijmallen.
Voor het opbergen van embossing mallen: koop een fotoboekje waarvan de opening aan de bovenkant zit. Zo kun je de snijmallen netjes opbergen. Het werkt prima, de mallen raken niet beschadigd en ze slingeren niet meer overal rond.

 

Een achtergrond voor je kaart.
Sommige winkels zijn maar wat blij dat ze van hun rommel verlost zijn. Denk maar eens aan schilder-en behangerswinkels. Ieder seizoen krijgen zij nieuwe voorbeeldboeken en moeten de oude bijgevolg weer weg. Voor een hobbyist een schat aan materiaal! Vraag bij de behangzaak of de doe-het-zelf zaak naar monsterstalen behang. Je krijgt ze gratis en kunt ze geweldig verwerken.

 

Embossen zonder lichtbak.
Ja, dat kan. Leg de mal op de achterkant van je kaart en teken met potlood alle te embossen contouren. Leg dan de mal onder de kaart en embos alle potloodlijnen. Zorg dat je afgetekend hebt waar de mal precies moet liggen.

 

Alternatieve lichtbak.
Wanneer je niet meteen een lichtbak wilt aanschaffen, werkt een doorzichtige ovenschaal met lamp eronder ook prima.

 

Voorkom uitdrogen lijm.
Om te voorkomen dat je lijm uitdroogt, kun je het best een stukje plasticfolie om het gaatje van de tube doen en dan pas het dopje erop schroeven.

 

Coluzzle.
Als je d.m.v. een Coluzzle-mal snijdt gebeurt het vaak dat de achterkant wat raar gerafeld wordt. Leg daarom voordat je gaat snijden een velletje papier onder je snijwerk. De rafels komen dan niet in je kaart maar in het papier. Coluzzle is eigenlijk een beetje verouderd en wordt niet meer zo veel gebruikt.
Hobbymesje weer scherp maken.
Is je hobbymesje snel bot? Probeer eens of je hem weer scherp krijgt door hem over een nat wetsteentje te halen. Maak draaiende bewegingen en draai het mesje dikwijls om.

 

Stickers recht plakken.
Om de letterstickers recht op een kaart te krijgen plak dan een stukje plakband over de sticker. Als je dan het plakbandje voorzichtig weer lostrekt komen de letters met het plakband mee. Als het plakband erg plakt even een keer op je kleding plakken voor je het gebruikt. De kleine stipjes sticker tussen de letters kun je verwijderen met het puntje van je mesje of een speld.
Resten lijm van de schaar verwijderen.
Om de resten van lijm van scharen e.d. te verwijderen, kun je een watje met lampenolie gebruiken. Wrijf hiermee over de schaar, daarna even droogwrijven en de schaar is super schoon.

 

Voorkom een klevende schaar.
Bij het knippen van dubbelzijdig plakband voor 3D kaarten, gaat je schaar plakken. Zet de schaar in een glas met koud water en je hebt geen plakkende schaar meer.

 

Tekening te groot of te klein.
Je hebt net een mooie tekening gevonden voor op dat ene kaartje, maar nu past het toch net niet! Te groot of te klein, je zal het altijd zien. Loop nu niet onmiddellijk naar de winkel voor een nieuw knipvel of een nieuwe tekening. Neen, gebruik gewoon eens je kopieermachine. Even verkleinen of vergroten en je kan zo aan de slag.

 
In dit videofilmpje wordt uitgelegd hoe je mooie strikjes kunt maken.

 

Nieuwe ideeën opdoen op Pinterest.
Ben je op zoek naar grappige ideeën, aparte designs, originele decoraties, kortom: inspiratie? Op Pinterest, het online prikbord, kun je duizenden voorbeelden vinden van zelfgemaakte kaarten.

 

Meer informatie op internet.

Vul een zoekterm in, hieronder in het zoekvenster, als u graag meer informatie wilt.

Aangepast zoeken

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.