KNGF Geleidehonden geeft vuurwerkvoorlichting.

KNGF Geleidehonden: Veel geleidehondenbazen voelen zich gedurende de decembermaand niet veilig op straat.KNGF Geleidehonden geeft vuurwerkvoorlichting via buurtpreventie-app en scholen

Steek geen vuurwerk af in de nabijheid van een geleidehond en zijn baas en respecteer de vuurwerkvrije zones en toegestane tijden voor afsteken. Deze boodschap brengt KNGF Geleidehonden dit jaar wederom onder de aandacht van vuurwerkafstekende Nederlanders.
De geleidehondenschool zet daarbij de hulp in van 6.000 WhatsApp-groepen van burgerinitiatief WhatsApp Buurtpreventie (Wabp) en organiseert voorlichtingsessies van geleidehondbezitters in de bovenbouwklassen van het basisonderwijs. Centraal staat de enorme impact die onverwachte vuurwerkknallen kunnen hebben voor de geleidehond en diens visueel of anderszins beperkte baas.

 

40% ondervond hinder van vuurwerk

Peter van der Heijden, Hoofd Training en Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden: ‘Veel geleidehondenbazen voelen zich gedurende de decembermaand niet veilig op straat en zijn daardoor beperkt in hun bewegingsvrijheid. Vuurwerk hoort bij de viering van de jaarwisseling, maar er zijn kwetsbare groepen in de samenleving die daar ernstig hinder van ondervinden.’ Uit onderzoek blijkt dat 40% van de geleidehondenbezitters wel eens een vervelende situatie heeft meegemaakt als gevolg van vuurwerk dat (soms zelfs doelbewust) in hun nabijheid is ontploft. De onverwachte en harde knallen kunnen grote gevolgen hebben voor zowel hond als baas. De angst plus de schrikreactie van de baas en de hond kunnen van invloed zijn op het geleidewerk. Niet alleen is de hond afgeleid van zijn taak, ook kan hij blijvende angst voor harde geluiden ontwikkelen. ‘Een traumatische ervaring met vuurwerk kan in het ergste geval leiden tot afkeuring van de geleidehond en heeft daarmee grote gevolgen voor de zelfstandigheid en het sociale leven van de betrokken baas’, aldus Peter van der Heijden.

 

Gerichter optreden door buurtpreventie-app

In samenwerking met het landelijk burgerinitiatief WhatsApp Buurtpreventie worden deelnemers van de ruim 6.000 aangesloten Whatsapp-groepen geïnformeerd over de wettelijke en gemeentelijke regelingen rondom het afsteken van vuurwerk. Daarbij wordt ook benadrukt wat de impact van vuurwerk is op kwetsbare groepen, zoals blinden en slechtzienden of veteranen met PTSS en hun eventuele blindengeleide- of PTSS buddyhond. Stephanie Nap, oprichtster WhatsApp Buurtpreventie Nederland licht toe: ‘We merken dat er onduidelijkheid bestaat over de toegestane momenten en plaatsen voor het afsteken van vuurwerk. Er zijn zowel wettelijke regels als gemeentelijk beleid. Onze app is in eerste instantie bedoeld voor alarmmeldingen, maar zeker in deze periode ontstaan er vragen over het verschil tussen gevaar en overlast. Met deze voorlichting geven we onze buurtpreventiegroepen concrete informatie en tips om situaties te beoordelen, zodat zij in de juiste gevallen extra ogen voor de politie zijn om op te treden tegen vuurwerkafstekers die zich niet aan de regels houden en gevaar vormen voor de buurt(bewoners).

Wilt u meer informatie, beeldmateriaal of een interview? Neem dan contact op met KNGF Geleidehonden, afdeling Communicatie, tel.: 020-4969333 / 06-46722225 (Eveline Mulder) of 06-11300200 (Monique Velten), e-mail: communicatie@geleidehond.nl, website: www.geleidehond.nl

 

Tips voor huisdieren tijdens oud en nieuw.

Rond Oud en Nieuw neemt het geknal van vuurwerk weer toe. Rotjes of siervuurwerk zijn leuk voor wie ervan houdt, maar zowel mensen als dieren kunnen hier flink van schrikken. Het kan voor je huisdier een vervelende periode zijn met veel angst en stress. Wat kun je als baasje doen voor je hond?
Tips om de jaarwisseling voor honden fijn te laten verlopen

  • Laat je hond rustig wennen aan allerlei ongebruikelijke luide geluiden met een vuurwerk-cd. Deze is verkrijgbaar via diverse websites.
  • Laat je hond niet meer los op straat of in stadsparkjes wanneer het afsteken van vuurwerk toeneemt.
  • Beperk het naar buiten gaan met je hond op Oud- en Nieuwjaarsdag zoveel mogelijk tot de uitlaatrondjes. Loop bij voorkeur de laatste uitlaatronde rond 21.00-21.30 uur.
  • Laat je hond tussen 23.00-2.00 uur niet meer naar buiten, maar laat hem op een zo rustige mogelijke plek liggen met een grote kluif of kong. Zorg hierbij voor een vertrouwde plek voor je hond, deze kiest hij vaak zelf het liefst uit.
  • Reageer luchtig wanneer je hond schrikreacties vertoont. Vertel hem op een niet-troostende enthousiaste manier dat er niks aan de hand is. Ga hem ook niet extra aandacht geven, knuffelen of voeren, zo voelt het alsof zijn angst terecht is en er echt iets mis is.
  • Sluit de gordijnen om de flitsen minder fel te maken en geknal iets te dempen.
  • Zet radio/tv hard aan om zo het geluid van het geluid van vuurwerk iets te verhullen. Nog een tip van de dierenarts voor honden met een zeer ernstige vuurwerkangst: stop vetvrije watten in de oren zodat de hardste geluiden gedempt worden.
  • Honden kunnen in paniek vreemde dingen doen en vaak is het een drukte van belang rond twaalven. Houd dus de deur in de gaten en zorg ervoor dat de hond niet weg kan glippen.

Bron: KNGF Geleidehonden

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.