Kruislands museum De Holle Roffel.

Uniek museum met een verzameling ambachtelijke gereedschappen.

De deuren van ambachts- en gereedschappen museum De Holle Roffel in het oude kerkje op de Markt in Kruisland gaan open voor het publiek van april tot en met september.  Kruisland is een dorp dat ligt  in westelijk Ambachts- en gereedschappen museum De Holle Roffel in Kruisland.Noord Brabant tussen Steenbergen en Roosendaal en hoort bij de gemeente Steenbergen. Het museum is opgericht op 21 december 1991.
Een groot aantal enthousiaste vrijwilligers, met een voorliefde voor oude ambachten en de daarbij behorende werktuigen, houdt het museum draaiend.

De naam van het museum is ontleend aan de holle roffel, een type schaaf uit de 17e eeuw. Omdat het museum in het bezit is van zo’n 200 honderd jaar oude schaaf, was de keus van de naam nogal voor de hand liggend.

 

Bekijk ook modelstoommachines.

Het museum bevat een verzameling ambachtelijke gereedschappen uit het begin van de 20e eeuw. Van schoenmaker en schilder tot steenhouwer en timmerman. Bekijk ook de sokkenbreimachine en het graanmolentje. Het museum heeft een uitgebreide collectie van (hand) gereedschappen, maar u kunt bijvoorbeeld ook modelstoommachines en een Stirling-heteluchtmotor uit 1817 komen bewonderen. Na een rondgang door De Holle Roffel kan men zich een goed beeld vormen van het vaak moeizame en intensieve arbeidsproces uit vroegere tijden.

Het museum bezit ook een bescheiden bibliotheek en kan ingezien worden. De bibliotheek bestaat uit diverse catalogi en oude technische boeken, geheel gericht op de aanwezige verzameling.
 

 

Openingstijden bezoekadres en entreeprijs van het museum.

Het museum in de voormalige Nederlands-Hervormde kerk aan Markt in Kruisland.Het seizoen loopt van april tot en met september en belangstellenden kunnen dan elke eerste zondag van de maand en iedere donderdagmiddag het museum bezoeken.
De openingstijden van het museum zijn van 14.00 tot 17.00 uur en ook op tweede paasdag, Hemel-
vaartsdag en tweede pinksterdag (2015) is De Holle Roffel toegankelijk.
Groepen kunnen op afspraak ook op andere momenten terecht. De entreeprijs bedraagt 1,50 euro p.p., kinderen tot 12 jaar gratis, mits onder begeleiding van ouders. Donateurs hebben vrij toegang.
Kruisland ligt tussen Steenbergen en Roosendaal.

 

 

 

 

 

Voor nadere inlichtingen: deholleroffel@ziggo.nl
Adres: De Holle Roffel Markt 20 4756 AL Kruisland.
Ambachts- en gereedschapmuseum De Holle Roffel is gevestigd te Kruisland en bevindt zich in de voormalige Nederlands-Hervormde kerk aan Markt 20.
 

Meer informatie op internet.

Vul een zoekterm in, hieronder in het zoekvenster, als u graag meer informatie wilt.
 

Aangepast zoeken

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.