Krumins herstelt van parasiet en twijfelt: ‘WK atletiek wordt kort dag’

Het is nog maar de vraag of Susan Krumins over zes weken aan de start staat bij de WK atletiek in Doha. De voorbereiding van de specialiste op de lange afstand, vorig jaar goed voor zilver op de 10.000 meter bij de Europese kampioenschappen in Berlijn, is flink verstoord door ziekte. De atlete is inmiddels hersteld, maar ze geeft toe dat de WK wel kort dag is.

Het is half mei als Susan Krumins zich bij wedstrijden in Californië verzekert van deelname aan de WK atletiek op de 10.000 meter. Naast de limiet voor het toernooi in Doha, loopt ze daar bovendien ook de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Ondanks de goede prestaties voelt Krumins zich allesbehalve super na de wedstrijden.

Een paar dagen voor die 10 kilometer in de Verenigde Staten is de langeafstandsloopster al niet zo lekker. Ook terug in Nederland voelt ze zich ziek en herstelt ze niet goed van haar trainingen. “Ik dacht dat ik te veel getraind had, of dat het nog vermoeidheid uit de wedstrijd was, maar de gehele zomer voelde ik mij slecht”, vertelt ze.

Een parasiet blijkt verantwoordelijk voor de ziekte van Krumins. Het herstel verloopt moeizaam. Een eerste antibioticakuur slaat niet aan. De atlete ondergaat in Nederland een tweede kuur. Die helpt wel, maar hakt er flink in. Trainen lukt amper.

“Ik heb drie maanden maar half kunnen trainen. Ik kan nu weer iedere dag lopen. Dat is al een hele vooruitgang, maar specifieke baantraining heb ik nog niet gedaan”, zegt Krumins.

De tijd dringt voor de nummer twee van de EK. Haar plannen om zich deze zomer ook op de 5.000 meter voor de WK en de Olympische Spelen te plaatsen, heeft ze al uit haar hoofd gezet. “De 5.000 meter lopen is nu niet realistisch. Ik focus me nu op de 10.000 meter”, blikt Krumins vooruit naar de komende weken.

De langeafstandsspecialiste heeft een hoogtestage in St. Moritz gepland. Daar hangt veel vanaf. “Ik moet wel goed vooruitgaan. Dan kan ik eventueel op de WK in Doha starten. Ik bepaal zelf niet het tempo van het herstel. Daar moet ik me bij neerleggen.”

Bron:: NOS Sport Algemeen

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.