Onmisbare bespaartips voor studenten.

Studeren is door de invoering van het leenstelsel in 2015 duurder dan ooit. Dus is het zaak zoveel mogelijk te besparen, op zowel vaste lasten als losse aankopen. Deze tips maken het studentenleven misschien iets eenvoudiger.

Check de aanvullende beurs

Met de invoering van het leenstelsel is de basisbeurs afgeschaft, maar dat geldt niet voor de aanvullende beurs. Veel studenten denken ten onrechte dat ze geen recht hebben op een aanvullende beurs. Zonde, want als je ouders een laag inkomen hebben, kun je dit jaar maximaal 383,77 euro per maand van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) krijgen. Wel binnen tien jaar je diploma halen, dan hoef je niet terug te betalen.

 

Geld terughalen

Veel studenten doen geen belastingaangifte, blijkt uit het studentenonderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Zonde, want de helft van de studenten die wél aangifte deed, kreeg 255 euro terug van de fiscus. Met de invoering van het leenstelsel is ook de belastingaftrek van studiekosten afgeschaft. Maar tegelijkertijd is ook de bijverdiengrens verleden tijd. Je kunt dus bijverdienen zoveel je wilt zonder dat dit invloed heeft op je lening, aanvullende beurs of het recht op een studenten-ov-chipkaart. Huur- en zorgtoeslag kunnen wel lager uitvallen.
Belangrijk de studenten ov-chipkaart.

14% van de studenten ontvangt geen zorgtoeslag

Nooit van zorgtoeslag gehoord? Dan had je bijna kunnen aanschuiven bij de 14% van de studenten die géén zorgtoeslag ontvangt. Beetje jammer, want dikke kans dat je hier wel recht op hebt. In 2014 harkten studenten een gemiddeld inkomen van 768 euro bij elkaar. Daarmee krijg je in 2016 maar liefst 83 euro van de fiscus bijgeschreven, zo blijkt uit de rekentool van de Belastingdienst.
NB: Ook als je bij je ouders woont of als zij de premie voor de zorgverzekering betalen, kun je recht op zorgtoeslag hebben. Dit staat los van elkaar.

 

Kies je zorgverzekering slim

Zodra je 18 jaar bent, moet je een zorgverzekering afsluiten. Misschien ligt het voor de hand om dezelfde polis als je ouders te nemen als je voor je 18e met hen was meeverzekerd. Maar waarschijnlijk ben je goedkoper uit met een studentenverzekering of een zorgverzekering voor jongeren, af te sluiten bij een van de verzekeraars. Wees wel bewust van wat je koopt. Welke behandelingen verwacht je nodig te hebben? Als je vaak rugpijn hebt, wil je misschien wel een keer naar de fysiotherapeut. Wel zo prettig als dat gedekt is. En onthoud dat bij een goedkopere polis de keuze in artsen en ziekenhuizen beperkter is dan bij een duurdere polis.

 

Verzeker je spullen

Geen inboedelverzekering afsluiten, kan flink in de papieren lopen. De rammelende beveiliging maakt studentenhuizen geliefd bij inbrekers. Als de stokoude wasmachine van opa het begeeft, ligt waterschade op de loer. En dan we het nog niet eens over brandveiligheid die vaak te wensen over laat in studentenhuizen. Tip: studenten kunnen vaak fikse korting krijgen op de premie.

 

Eet voordelig

Het is naast de huur en het collegegeld de grootste kostenpost: de boodschappen. Uitwonende studenten geven er gemiddeld 161 euro per maand aan uit. Reden genoeg om de aanbiedingen goed in de gaten te houden. Geen zin om zelf te koken? Ga dan naar een van de vele voordelige mensa’s van een universiteit of hogeschool waar je zeer voordelig kunt eten. Besparen op drank? Drink dan een voordelig biertje op de studentenvereniging in plaats van in een café in de stad. Of zorg voor een goed gevulde koelkast in huis. Op supermarktaanbiedingen.nl zie je in een oogopslag waar je het voordeligste bier kunt halen.

Bron: Telegraaf

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.