Oververhitting gevaarlijk voor dieren.

Drinkwater bij oververhitting.

De hoge zomerse temperaturen kunnen bij dieren voor extra lichaamswarmte zorgen, die ze niet gemakkelijk kunnen kwijtraken, omdat afkoeling alleen via de tong en de voetzolen plaatsvindt. Drinkwater is op zo’n moment heel belangrijk om het ergste te voorkomen.
Natuurlijk is extra oplettendheid in de zomermaanden noodzakelijk voor de huisdieren in verband met de hitte.

 

Oververhitting kan fataal zijn voor uw huisdieren.

Deze hond in het water heeft geen last van oververhitting.In ernstige gevallen wil een hond bij oververhitting zelfs al niet meer drinken.
Als gevolg daarvan zakken ze in elkaar. De lichaamstemperatuur kan dan zo hoog stijgen, dat deze zelfs al niet meer af te lezen is op de thermometer.
Een thermometer gaat tot 43 graden Celcius. In zo’n geval is het echt kantje boord en mogelijk fataal als er geen dierenarts in de buurt is.

 

Spelletjes en bewegen zorgen voor meer oververhitting.

Het komt regelmatig voor dat voornamelijk honden oververhit raken. Dat komt omdat een hond altijd wel bereid is om aan een spelletje mee te doen. Bij al die bewegingen worden ook de spieren warm. De opwarming van het spelen en rennen raakt de hond moeilijker kwijt.
Maar zoals bij de meeste mensen wel bekend, is het in de auto blijven zitten, zonder dat de hond beweegt soms ook dramatisch.
Elk jaar in de zomer komt het toch weer voor dat honden oververhit raken.

Iedere zomer sterven honden door oververhitting.Het komt zelfs voor dat mensen een dagje uit gaan, bijvoorbeeld naar de Efteling en dan de hond de hele dag in de hete zon in de auto laten zitten. In zo’n noodsituatie mag er altijd een ruit van de auto worden ingeslagen om de hond te redden volgens de dierenbescherming.
De kosten daarvan zijn dan voor de eigenaar van de hond en de auto.
Kunt u het eventueel niet met elkaar eens worden, dan doen de meeste verzekeringsmaatschappijen niet moeilijk om via de WA verzekering de schade te vergoeden.
Mocht je een (afgesloten) auto in de volle zon aantreffen, met daarin hond(en) of kinderen, bel direct 112 en meldt ze wat er aan de hand is en dat je de ruit gaat inslaan om de dieren (of aanwezige kinderen) eruit te halen.
Onthoud dat het je burgerplicht is om mens en dier in nood te helpen! Je kunt zelfs bekeurd worden wanneer je een mens of dier aan zijn lot overlaat.


 

De temperatuur kan hoog oplopen in een afgesloten auto.

Het wordt snel warm in de auto tabel.
Een auto wordt als een oven, wanneer deze langere tijd in de warme zon staat. De temperatuur kan dan gemakkelijk oplopen tot wel 50 graden Celcius. U merkt het zelf weleens bij het beet pakken van het stuur hoe warm het kan worden. Het zal duidelijk  zijn dat dit geen goede omgeving is om een hond in te laten zitten.
Ga ook niet al te ver lopen met uw hond op warme dagen. Een klein rondje van ongeveer 5 of 10 minuten om de behoeften te doen is voldoende
Natte handdoeken om de hond af te koelen is niet aan te raden, het lijkt misschien koeler, maar dat is het niet omdat de doeken ook de warmte weer beter opsluiten.
Natte koude doeken in de oksels of liezen van het dier leggen is het prima, maar koud water blijft het belangrijkst.
Geef een oververhit dier of mens NOOIT koud water te drinken, maar heel voorzichtig lauwig water.

 

Hond in de koeling.

Als er geen water is, kunt u ook proberen bij een supermarkt en vragen of de hond even in de koeling mag staan of aldaar een koele fles water aanschaffen.
De volgende klachten kunnen verband houden met de zomerhitte:

  • Braken
  • Diarree
  • Verminderde eetlust.

Ga bij twijfel altijd langs bij uw dierenarts, dan kan die uw huisdier onderzoeken.

Zooplus topaanbiedingen

 

Meer informatie op internet.

Vul een zoekterm in, hieronder in het zoekvenster, als u graag meer informatie wilt.

Aangepast zoeken

Wilt u reageren op dit artikel?

Uw reacties, vragen of misschien wilt u wel uw eigen artikel plaatsen. Dat is van harte welkom, maar dan wel graag een origineel artikel, dus niet van internet gekopieerd.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.