Parga aan de Westkust op het vasteland van Griekenland.

Griekenland, Epirus, Parga.

In het noordwesten van Griekenland ligt Epirus, een district dat voor het grootste gedeelte bergachtig is. Epirus heeft haar naam gekregen van “Apiros Gaia” wat de Oneindige Aarde betekent. Het grenst in het zuidoosten aan Centraal Griekenland, in Parga is een bekende toeristische plaats in de provincie Epirus in Griekenland.het noordoosten aan het departement Macedonië, in het noordwesten aan Albanië en in het zuidwesten aan de Ionische Zee en de Amvrakische Golf. Epirus kenmerkt zich door een landklimaat, alleen aan zee is het klimaat milder. Epirus is op te delen in vier departementen: Threspotia, Ioannina, Arta en Preveza. Bekende toeristische plaatsen zijn o.a. Parga, Sivota en Zagoria (Zagorochoria). In Epirus vergrijzen de bergdorpen, omdat jongeren naar de vlakke kustzone trekken. Steeds minder jongeren willen het harde beroep van veehouder uitoefenen.

 

Preveza ligt aan de noordwestkust van Griekenland.

Parga in Griekenland is bijzonder mooi en rustig, maar ook zeer geschikt voor een strandvakantie.Parga ligt in de provincie Epirus, in de prefectuur Preveza. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Aktion Airport in Preveza. Het ligt aan de noordwestkust van Griekenland, niet ver van de Albanese grens en tegenover het mooie eiland Corfu en de eilandjes Paxi. Parga ligt tegen een kleine berghelling en het uitzicht van boven naar de heuvels is prachtig. De stad Parga zit vol verrassingen. Een heel bekend plaatje van Parga is Panagia, het kleine eilandje voor de kust met het witte kerkje. Geniet van een romantisch uitzicht over het eilandje voor de kust met een wit kerkje, dat in de avond prachtig verlicht is, de brede zandstranden en een levendige boulevard.

 

Parga heeft een Venetiaans verleden.

Het oude centrum is knus en het Venetiaanse verleden van Parga is nog steeds zichtbaar aan de nauwe kronkelende straatjes, smalle trappetjes en hoge Venetiaanse huizen met sierlijke balkonnetjes vol bloempotten en klimplanten. Een gedeelte van de binnenstad is autovrij. ‘s Avonds komen de toeristen en inwoners van Parga naar het haventje om te genieten van de zonsondergang. Naast cultuur biedt Parga haar bezoekers ook een prachtige bosrijke omgeving. Naast de kerk Ag. Apostoli in Parga, bevindt zich het kerkelijk museum. Hier zijn o.a. waardevolle iconen, een bijbel van Venetiaans zilverwerk en de meer dan 300 jaar oude stadsvlag van Parga te zien.

De stranden van Parga.

Zoals de meeste stranden in Griekenland zijn de stranden van Parga erg mooi en schoon. Er zijn twee stranden. Het Krioneri Het Krioneri strand in het prachtige Parga Griekenland.strand en het Piso Krioneri strand. Het Krioneri strand wordt beschut door het vlakbij gelegen eilandje. Het Krioneri-strand is een grofzandstrand. Niet ver van Parga ligt Valtos. Hier is een lang en breed zandstrand waar vele watersportmogelijkheden zijn zoals parasailing, de bananenboot en waterskiën. Vlakbij het strand zijn verschillende terrasjes en restaurants. Alexandra is een ongeveer 80 m lang kiezelstrand met keien en een ander geliefd strand is Lichnos. Er zijn in Parga duikscholen en er zijn zeil- en windsurfmogelijkheden. Verdere mogelijkheden: jetski’s, kano’s, parasailing, ringoriding, waterfietsen, waterski’s.

 

Natuur en cultuur aan de westkust van Griekenland.

Parga heeft ook liefhebbers van cultuur en natuur het nodige te bieden tijdens een vakantie aan de westkust van Griekenland. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Venetiaanse kasteel, dat boven de stad uittorent en vanaf waar bezoekers een geweldig uitzicht hebben over de stad en de zee.
Parga heeft een rijke en roerige geschiedenis en werd onder andere door de Venetianen, Turken, Russen, Fransen en Engelsen geregeerd. In de 13e of 14e eeuw vluchtten mensen uit het oosten van het Byzantijnse Rijk naar het westen. Van al die vluchtelingen vestigden velen zich op de plaats waar nu Parga ligt. De rijke en sterke stad Venetië kwam hen te hulp. De Venetianen bouwden op de heuvel boven het dorp een vesting. Deze staat er nu nog steeds.

 

Griekenland algemeen.

Griekenland is een van de veiligste landen ter wereld en de kans dat u met criminaliteit te maken krijgt is dan ook klein. Toch moet u natuurlijk altijd voorzichtig zijn want ook in Griekenland is de laatste jaren het aantal diefstallen toegenomen. Alle Griekse eilanden en de kuststrook van het vaste land inclusief de Peloponnessos hebben een Mediterraan klimaat; zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. In Griekenland kan men slechts op sommige plaatsen kraanwater drinken. Het is echter niet bekend op welke plaatsen dit wel of niet kan en daarom wordt aangeraden om geen kraanwater te drinken. U kunt beter flessen mineraal water kopen en deze drinken. Het is in Griekenland 1 uur later dan in Nederland. Net als in Nederland wordt de klok eind maart en eind oktober 1 uur verzet.

 

Niet alleen maar strandvakantie in west- Griekenland.

Een vakantie in Parga biedt niet alleen een strandvakantie in ‘n gezellig badplaatsje, maar er is ook de mogelijkheid veel van Vanuit Parga Griekenland de regio Epirus verkennen, bijvoorbeeld naar de Acheron rivier bij Gliki.west- Griekenland te zien zoals: de oude stad Nikopolis, het natuurpark van Perdika, het dorpje Paramitha waar u in de lente veel ooievaars kunt zien, de opgravingen en restanten van het antieke Kassiopi en is ook goed te combineren met een bezoek aan de Zagoriadorpen. Er gaat vier keer per dag een bus van Preveza naar Parga. Deze doet er zo’n 2 uur over. Het is dan ook aan te raden een auto of een scooter te huren, wil je meer van de regio zien. Met een huurauto of scooter kun je vanuit Parga de regio Epirus verkennen. Je kan bijvoorbeeld naar de Acheron rivier bij Gliki.

U zult wellicht de hele vakantie in Griekenland nodig hebben om al het moois van Parga en omstreken te bekijken.

 

Een geslaagde vakantie in Parga Griekenland begint bij Informatie-blog/Suntip.

 

 

Eigen ervaringen in Griekenland.

Mijn vrouw en dochter zijn in mei 2013 naar Parga in Griekenland op vakantie geweest. In het voorjaar is het uiteraard nog niet zo warm en als je dan, zoals zij, meer van wandelen als van het strand houdt, dan is dat de ideale tijd van het jaar om zo’n vakantie te plannen. Wat opviel was de rust die er in Parga heerst, terwijl het toch toeristisch is. De gemoedelijkheid en gastvrijheid van de bevolking is geweldig. Er werd gewoon gratis een taxi gebeld toen ze die nodig hadden. Telefoonkosten betalen? Niet nodig. De taxi zelf was keurig netjes inclusief de chauffeur en was ook nog eens spotgoedkoop. Heeft u ook eigen ervaringen over Parga, of over Griekenland in het algemeen, plaats dan gerust hieronder uw reactie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.