Theems wordt lichtgevende slang door Londen

DeTheems door Londen.

Londen krijgt er een nieuwe attractie bij. De Theems, de rivier die door de Londense metropool loopt, zal vanaf 2018 gebruikt worden als decor voor een enorme kunstinstallatie.

Londen is van plan om de rivier die door de hoofdstad van Groot-Brittannië loopt nieuw leven in te blazen. In 2018 verandert de Theems dankzij een grootschalig kunstproject in een meanderende lichtslang met maar liefst zeventien verlichte bruggen.

Elke auto- en voetgangersbrug van de Albert Bridge tot de Tower Bridge zal namelijk voorzien worden van ledverlichting. De bruggen zullen dankzij het permanente project het hele jaar door verlicht worden in verschillende warme kleuren.

Milieuvriendelijk

De opwaardering van de Theems wordt gerealiseerd door de bekende lichtkunstenaar Leo Villareal, die eerder ook de verlichting van Bay Bridge in San Francisco ontwierp. Hij zal samenwerken met het Britse architectenbureau Lifschutz Davidson Sandilands.

De nieuwe lichtinstallatie moet de metropool ook groener maken. De huidige verlichting wordt vervangen door ledlampen. Daarnaast zal een groot deel van de nodige energie opgewekt worden door de stroming van de rivier. Het architectenbureau hoopt 50 tot 70 procent energie te besparen.

Binnen een jaar moet de verlichte Theems het grootste openbare, gratis toegankelijke en permanente kunstwerk op een rivier ter wereld af zijn.

Theems wordt lichtgevende slang door Londen
Foto: Leo Villareal en Lifschutz Davidson Sandilands

Bron: De Standaard

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.