Uitdaging: een maand lang geen alcohol drinken

Een maand lang geen alcohol drinken.

December en januari zijn geen goede maanden voor ons alcoholverbruik. Dat kunnen we compenseren door in februari een maand lang geen druppel alcohol te drinken. De campagne ‘Tournée Minérale’ wil ons vooral doen stilstaan bij de positieve gevolgen van alcoholonthouding.

Iedere februari een maand lang geen alcohol drinken. Daartoe roepen de Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) alle Belgen op met de nieuwe jaarlijkse campagne Tournée Minérale.

De Stichting tegen Kanker en VAD halen voor deze campagne de mosterd uit het buitenland. Zo is er in Groot-Brittannië het initiatief Dry January, in Australië febfast en bij onze noorderburen Ik Pas. Allemaal campagnes om mensen te laten stilstaan bij hun alcoholgebruik.

Doel is om mensen beter bewust te maken van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik. Overmatig alcoholgebruik kan namelijk leiden tot heel wat gezondheidsproblemen, waaronder slaapstoornissen, depressies, hart- en vaatziekten, overgewicht, maar ook kanker.

‘Het grote publiek onderschat vaak het verband dat bestaat tussen alcohol en kanker’, zegt dokter Didier Vander Steichel van de Stichting tegen Kanker. ‘Bij vrouwen is twee tot drie procent van de kankerdoden te wijten aan alcohol, bij mannen loopt dat zelfs op tot tien procent.’

Toch zal de campagne, met professioneel tafeltennisser Jean-Michel Saive als ambassadeur, vooral de nadruk liggen op de positieve gevolgen van alcoholonthouding. ‘We willen niet betuttelen of met de vinger wijzen’, luidt het. ‘Belangrijk is dat het gaat om een positieve keuze.’

De voordelen van alcoholonthouding zijn onder meer een betere nachtrust, meer energie, een mooiere huid en gewichtsverlies. Wie in februari graag deelneemt aan de actie, kan zich alleen of in groep inschrijven via de website.

Bron: standaard.be

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.